Tuesday, June 9, 2009

Sampai hati...

Sampai hati pekerja-pekerja Linda.. ..sanggup mencuri duit Linda..

Pekerja yang Linda amanahkan untuk menjaga restoran Linda tergamak pecah amanah. Linda beri kepercayaan kepada pekerja untuk menjaga kewangan harian restoran. Linda harapkan mereka jujur, amanah & tak kabur mata dek duit yang bukan milik mereka tapi harapkan pagar , pagar makan padi. :-(

Selama 5 tahun Linda berniaga dengan 4 cawangan restoran. Ini kali pertama,pekerja mengkhianati Linda. Pengalaman ini adalah yang paling buruk bagi Linda . Mungkin sebelum ni ada yang curi 'sikit-'sikit' tetapi dapat Linda atasi. Tapi kali ni jumlahnya bukan kecil.

Tempohari , Linda dikejutkan dengan kehilangan duit perniagaan sebanyak (lebih kurang) RM 8000 dari cawangan restoran My Mom's Chicken Rice di Shah Alam.

Kedua-dua pekerja melesapkan diri. Seorang lelaki berpangkat 'manager' dan seorang lagi perempuan sebagai 'leader' di restoran.

Kedua-dua staf ni memang baik depan mata Linda. Si lelaki solat tak tinggal walau satu waktu pun. Si perempuan pulak selalu bertanya soal ayat suci dari ayah Linda. Tapi agaknya bila memandang duit yang begitu banyak depan mata , syaitan mula menghasut , mereka lupa diri dan berani ambil duit yang bukan hak mereka. Kepercayaan yang Linda beri pada mereka,ini balasannya pada Linda. Kemana agaknya arah tujuan mereka dengan duit tak halal tu..?

Bagi Linda , bila ada orang mencuri dari Linda baik pada pengetahuan Linda atau diluar pengetahuan Linda , Linda takkan pernah halalkan walau sesen pun dunia akhirat. Selebihnya , biar tuhan saja membalas perbuatan mereka.

Kesian Linda pada keluarga mereka. Pasti hampa ibu dan ayah mereka bila melihat anak yang tidak bertanggungjawab. Malu. Malu juga pada tuhan.

Kes ni dah Linda laporkan kepada polis dan Linda benar-benar harap agak pihak polis menjalankan siasatan keatas kedua-dua staf ni sebaik mungkin. Orang yang begini,kalau dibiarkan berterusan dengan aktiviti haram mereka , kucar kacir hidup masyarakat jadinya. Linda harap mereka berdua tertangkap supaya mereka dapat pengajaran dari kelakuan mereka.

Linda harap , dugaan yang Linda tempuh ni ada rahmat dariNYA serta dapat jadikan Linda lebih maju dan membangun dalam perniagaan & kehidupan.

Linda hanya cari duit halal...

76 comments:

  1. banyakkan bersabar ye kak linda..mane tau lps nih rezeki akak dimurahkan lagi..sape taw..??mgkn x nampak arini mane tw esk lusa..insya allah orang yg teraniaya doanye makbul..ye x..??

    ReplyDelete
  2. kita diduga dgn bentuk & cara yg berlainan.
    ini salah satu dugaan nya tuk linda ..
    harap lebih bersabar .

    ReplyDelete
  3. salam linda,klu x jatuh n xde pekara ni x akan dipanggil bisnes...Nas faham perasaan Linda coz nas pun pernah hadapi masalah yang sama tapi lebih teruk dari linda...Linda pekerja tapi nas rakan kongsi nas sendiri yg bawa lari duit nas RM70,000..TIME tu BPUTIH MATA nas...Bisnes nas tpaksa nas tutup n semua hutang n kerugian tpaksa nas tanggung sampai duit simpanan habis sbb tpaksa kena selesai hutang..nasib ada family yg mbantu time tu..Tapi time tu baru kita tahu sape lawan sape kawan...yg tggl hanya family,kwn hilang entah kemana...kete nas 2biji n umah nas sebiji tpaksa dijual n tolak...time tu derita x tahu nak ckp..but now alhamdulilah semua dah ok berkat doa ibubapa nas...umah n kete nas dpt tebus balik...but kwn nas tu hilang mana pun x tahu...whatever nas harap linda sabar n ambil ni sbg pengalaman n panduan masa hadapan...insyallah

    ReplyDelete
  4. apsal tak masuk kan gambo dorang kat sini.. leh kita sebar2kan...

    ReplyDelete
  5. linda buatlah branch asam pedas kat jb... kat sini masih tak de yg sedap lagik sy rase...

    ReplyDelete
  6. hye kak linda..sabar yer...kesian kat u

    ReplyDelete
  7. Sis,
    why not u letak cctv kat semua cawangan esp kaunter tu.
    sebab bukan everyday u ade kat each restaurant.
    at least u ade extra evidance bile buat police report.
    & cara ni jugak boleh detect ur staff activity everyday.

    sekadar 2cents suggestion.

    ReplyDelete
  8. Nurul Izza..

    Bukan takde cctv.. ada. Tapi modus operandi mereka sgt licik.

    ReplyDelete
  9. Salam kak linda..simpati diatas ape yg terjadi..solat lima waktu yg cukup dgn selalu bertanyakan tentang ayat2 suci tidak memberi makna jika ia tidak dpt mengekang segala kejhatan..nmpk benar lah staff2 itu bermuka2 didpn kak linda..ape2 pun sabar hadapi ujian Tuhn.

    ReplyDelete
  10. ermmm.. kelabu mate la tue bile tgk duit bnyk depan mata.. sabar k kak linda.. xde rezki k.linda la tue..

    ReplyDelete
  11. kak linda,
    simpati saya buat akak..
    kalo bley biar cepat2 dorang dapat ditangkap..

    ReplyDelete
  12. hi kak linda..
    bersabar yer kak.. insyaallah kalo dorang xdpt balasan di dunia.. di akhirat pasti terima..

    ReplyDelete
  13. sabar ye kak linda.tu sume ujian.jangan patah semangat.

    ReplyDelete
  14. Ya Allah terkejut saya. saya harap akak linda tabah. mereka baru kerja situ ke. harapnya dapat ditangkap dan disiasat polis.

    ReplyDelete
  15. salam...
    alamak...mcm ne boleh jd mcm tue....mesti kak linda frust dgn diorg kan...tapi nak wat mcm ne...benda dah berlaku...so...lps nie kena berhati-hati la...x leh nak percaya org 100%...walapun org tue baik kat kita...bwk bersabar kak...semoga ada hikmat di sebalik kejadian....

    ReplyDelete
  16. aduh.. byknya yg diorang curi linda. tp tu semua duit haram utk diorang. nanti jd darah daging, hidup pun tak berkat...
    linda sabar yea... buat bisnes mcm nilah.. sentiasa ada dugaan...

    ReplyDelete
  17. kak linda! hm.sean akak.
    eshh..
    skunk ney dlm dunia.
    kita da boley pandng luaran ja.
    ati busok eshh..!

    hm..setkt 8000 tuh dya bkn boley edup smpai ke tua pn.

    tuhan tu maha kaya kak linda.
    klu x ari ney.esok lusa.taun akn dtg.ada la balasn nya.

    hm..grr.
    nmpk sgt selma ney ibdt dya xbtul2 ikhls.
    jaht eshhh!

    ReplyDelete
  18. hello kak linda. kak, u kena sabar okay? just remember 1 thing, tak kemane pun pencuri tu leh lari dgn duit tak halal. relaks okie :)

    ReplyDelete
  19. hmm.. sabar jela kak linda..benda dah jadi dah pun.. arini kak linda hilang 8ribu, sok lusa dapat 80ribu. tuhan ganti balik, tapi mesti ikhlas dan sabar..huhu..

    ReplyDelete
  20. kak linda......pasti ada balasan terhadap org2 yang tak jujur nieee.....

    biaser la kak kan... kehidupan ni pasti ader dugaannyee...

    sabar yer kak....

    mmuuaahhH!!! kiss sket!! hehehe

    ReplyDelete
  21. ish.. x patut btul la dorg tu kan..
    ada ke patut mencuri duit org?? huhh.. nak buat ape dgn duit haram tu?? uhm... xpelah..
    jd kan pengajaran di masa dpn..
    satu soalan nak tanya.....
    kak linda camne bley dpt tau kes ni?? citer la skit... nak tau jgk..

    ReplyDelete
  22. sabar ye kak linda..... zaman sekarang ni setiap kesalahan dibayar cash xyah tunggu2.hihihi

    ReplyDelete
  23. saba okie kak linda. kte oda dowg tertangkap. :)

    ReplyDelete
  24. linda hired abir la ganti dorg!
    hehe

    ReplyDelete
  25. Ada perkara kita perlu beri kemaafan.. ada perkara kita beri kemaafan dgn adanya hukuman... mudah2an, pencuri tu ditangkappolis dan dihukum "potong tangan".

    View Profile: Rantong™

    ReplyDelete
  26. sabar ye sis...semua ni dugaaan...insya allah mereka takkan terlepas....lau terlepas di dunia akhirat takkan terlepas....;)

    ReplyDelete
  27. sabar la kak linda. setiap yg berbisnes pasti akan alamai pengalaman ni. biasalah kalo melibatkn duit org mudah kelabu mata. pasti ada hikmah disebalik semuanya..

    ReplyDelete
  28. ah sudah.. good luck with the investigation.

    ReplyDelete
  29. kak linda, sy bersimpati.
    kak linda halal kn aje la sbb sape kite nk hukum dowank. biar dowank jawab dgn ALLAH.
    semoga perniagaan kak linda mkn maju :)

    ReplyDelete
  30. kuang ajo rnama nye curik duit org..akak saya penah kena dulu...

    ReplyDelete
  31. hi there linda...how r u?? hmm..how bad that two person is...

    that's ok..u can get much much more than that..just be patient and pray...they'll get punished one day..

    all the best to you and your business...

    tq

    ReplyDelete
  32. owh sangat sadis cite ni. T.T
    sanggup diorang mencurik?
    kalau sikit2 takpe.
    ni sampai 8k?
    kite sama2 doakan dia dapat balasan yang setimpal.

    sabar k kak linda.. :)

    ReplyDelete
  33. x kemane dowg tu..
    msti t'tgkp pnyer..
    cayok2 pakcik2 polis...

    ReplyDelete
  34. Sabar Linda...
    Setiap yang berlaku ada sebabnya.
    Yang pastinya ia adalah dugaan dari Allah.. untuk menguji hambanya...

    ReplyDelete
  35. kak linda .. dnt call them 'PEKERJA2 LINDA'.. kecik ati diorang yg tgh kerja tu. takpe, what goes around come around ! tuhan bagi kita gelap untuk kita cari sinarnya......

    ReplyDelete
  36. semoga tuhan balas perbuatan mereka..

    ReplyDelete
  37. Dugaan menduga kak linda kembali..

    Hurmmm...Duit Hilang..Tak kemana pown diorunk tuh kak linda...n duit yang haram tetap haram...Akhirnya nanti, mereka jua akan kene balasan nyew...

    Mungkin hari ini hari diorunk...in future,tgk la nanti..

    ReplyDelete
  38. Sabar la Kak Linda. Setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya..

    ReplyDelete
  39. Kesian linda, ini adalah dugaan perbanyakkan sabar ye, ikutkan memang naik beron dibuatnyer kan? Biar Allah aje yang balas..dan biar undng2 yang tentukan nanti..harap2 tertangkap le mereka2 yang kianat tu.

    ReplyDelete
  40. sabarla kak linda, ini adalah dugaan dari yang Maha Esa. si pencuri takkan selamat dan aman.
    percayalah.. sesungguhnya yang terjadi itu, ade hikmah sebaliknya.
    AMIN..........

    ReplyDelete
  41. erm, biasalah susah nak cari orang jujur, sebab tu la ramai pengusaha restoran guna kaum keluarga sendiri to run the bussines. sabo eak cik linda...

    ReplyDelete
  42. hurm..mcm ni lah hidup setiap kali bersengka baek pasti ada sebaliknyer.Apapun semoga k.linda smkn tabah,smkn mgenal orang n smkn kuat utk hadapi segalanya.

    ReplyDelete
  43. bersabar lar....mungkin ader hikmah disebalik nyer k...

    ReplyDelete
  44. hye kak linda...
    sgt geram bila baca entri kali ni
    tunggu balasan dr Allah
    sabar ek kak

    ReplyDelete
  45. Linda, sabar lah ekk...percayalah, setiap yg berlaku tu pasti ada hikmah dan rahmat disebaliknya...bykkan muhasabah diri.... Hubby kiter slalu kata, apa2 jer rezeki yg kiter punya yg dah hilang @ dicuri, mgkin bukan milik kiter spnuhnya. Mgkin ada bahagian rezeki kiter yg blum kiter bahagikan @ yg kita lupa nak bahagikan @ blum betul2 cukup dibahagikan pd insan2 yg lebih berhak..(cth : fakir,miskin).. Allah itu Maha Kaya. Apa2 yg telah ditakdirkan pd kita pasti ada nikmat disebaliknya. Siapa tahu slps ini Linda akan lebih berjaya lagi, lebih lagi dr yg ada skrg..Insya Allah.. Kiter akan ttp support dan doakan kebahagiaan dan kejayaan Linda walau dari jauh...

    p/s: apapun, yg mncuri ttp perlu dihukum. salah ttp salah...(buncitlah perut org2 yg makan dan yg memberi makan dari rezeki yg haram itu...)

    ReplyDelete
  46. Ala Linda.... tak boleh kaya pun diaorang dengan 800 tu.. Biar diaorang nanti pikul duit tu cari Linda kat akhirat nanti...

    ReplyDelete
  47. aiseyman
    last month baru gi makan cken rice @mmcr. sempatlah skodeng gambar leader yang tampal kat dinding tu. dorang tu dorang buat untuk kawen lari tak?

    ReplyDelete
  48. salam..
    saya nak komen pun sama gak ayat2 spt pengomen yg lain..
    harap bersabar je lah..

    ReplyDelete
  49. ada hikmahnya. ada sebabnya.
    bersabar je lah.

    ReplyDelete
  50. cian kak Linda... erm..
    xpela.. hope dorg tu terima la balasan atas perbuatan die... T_T

    ReplyDelete
  51. ape tunggu lagi kak linda..upload je gambar diorg kt blog ni.bleh kita tolong2 tgkkan .. hang in thr sis!

    ReplyDelete
  52. mmg mcm ni lah adat berniaga kak linda..susah nak carik yg btol2 ikhlas bekerja dgn kita..setiap yg berlaku ada hikmah..mana nak tau rezeki akak lagi bertambah..sabaryer akak...

    ReplyDelete
  53. seriously u should have never trust anyone 100% in this world... sometime even our own family member also cannot be trusted... i am not saying that our own family cannot be trusted just that we only can trust ourself 100%... our family maybe 99%....

    why not at cash machine area u letak camera... but dun ever tell anyone that there's camera there... that can be link to your computer that has internet access... kan sekarang ada kat market...u can be disguish as a pen, lampu, .... currently selalunya di guna kan kat sg for safety purpose... to ensure that the maid kat umah tak abuse anak anak kat umah... so maybe u can used that facilities to spy on ur worker to... so u know who curi tulang and who duns....

    by the kak linda... i really hope to visit ur restoran sooon... insyallah...as i heard ur chicken rice is really superd.... i hope i can find it during my next KL trip...

    ReplyDelete
  54. sabar linda.. baca yassin bg diaorang tu panas...

    ReplyDelete
  55. JANGAN bagi staf pegang duit lebih daripada gaji dia sebulan...saya pun berniaga jugak, itu yang saya buat, kena ikut cara org cina buat bisness...

    ReplyDelete
  56. sabar k k.linda..Allah sentiasa bersama2 ngan owg yg benar...sepandai2 tupai melompat akhirnya jtuh ke tanah juga...diorg akn dpt pembalasan gak satu ari nnti...huhu...

    ReplyDelete
  57. oit..giler pecah amanah...
    adeh..x sayang idup ker??
    selalu gak makan kat kedai linda nie..
    tengok manager dier cam ok jerk...x sangka ley makan duet haram..adeh..
    dunia..dunia..

    ReplyDelete
  58. Dari Ida@faidz.

    "apabila orang memberi racun kepada kita, kita balas dengan madu...kita adalah orang yang hebat...."

    Mereka tak kan terlepas............di akhirat dia tau sendiri la.....

    ReplyDelete
  59. saba je la sis..
    nih la asam garam org bisnes kan..
    sis pn jgn la pcaye sgt pd diorang..
    bab2 duit nih, klo bole sis or org2 trdekat je yg settlekan sndri..

    waahhh..membebel sudah =)

    ReplyDelete
  60. WOO WOOO...DASATNYERR..

    8k tu byk sgt ker?? kalau 8 juta tu sedap gaks! hihihi....(mau pengsan linda)

    takper suatu hari ada balasannya..rezeki kamu pasti mencurah dear..jgn sedih2 mari hiburkan hati sambil bershopping di SINI ---> ⓘⓔ-outlet

    ReplyDelete
  61. cube paparkan gambar dorangn kat dlm neh..baru dorang sedar diri.tau ar skang agak gawat ckit.tpi agak2 ar perangai tuh.kalu dorang dh beranak pinak,makan duit haram ar anak beranak dorg..geramnyer dengar.kalu dapat tangkap dorang,suh ganti balik duit tuh.sape ar ajar dorang wat perangai mcm tuh.sabar yer kak linda..

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum kak Linda,
    Kesian dgn akak,bawa byk bersabar ok?Tuhan tu Maha Berkuasa dan Maha Pemberi Balasan,suatu hari nanti,mesti dua orang staf akak tu kena...kalau di dunia ni mereka blh terlepas,di akhirat takkan terlepas!Keadilan Tuhan takkan benarkan walau satu manusia pun yang terlepas dari kesilapan mereka..and akak,percayalah duit curi x pernah halal.... :D
    Byk berdoa pd Tuhan ya kak?

    ReplyDelete
  63. sabar la kak linda...org mcm tu x kemana pun..
    anyway kaklinda layari lah website saya,sbb kakyun jual perfumes...One drop tu la...jgn lupa order yea...thanks..

    www.puterikakyun.blogspot.com

    ReplyDelete
  64. sabO deh...wat lari pitis byk pOm, dOp aman idOp diOrG...sabO deh..:)

    ReplyDelete
  65. sabarla linda...
    semoga dia akan dpt balasan dari NYA...
    igt 1 thing jer,now days GOD PAY CASH!!!

    ReplyDelete
  66. percayalah..kerana duit saudara sendiri pun boleh tikam kita dari belakang apatah lagi pekerja yang tidak punya apa-apa hubungan .....

    ReplyDelete
  67. sabooo je la. pasti ada balasan nantii untuk mereka

    ReplyDelete
  68. bertabah k.linda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    huhuuuu..

    ReplyDelete
  69. Salam..Memang sedih apabila ada orang yang kita amanahkan tetapi akhirnya membuat onar..namun Linda fikirkanlah hikmah disebalik kejadian tu.. mungkin Allah nak tunjukkan sesuatu sama ada kepada Linda ataupun kepada 2 org tuu..so..kita kena ingat..hidup mesti diteruskan..Moga terus tabah..dan sentiasa berSINAR..

    ReplyDelete
  70. mmg la the best word to comfort u "sabar la Linda...ni semua dugaan", tapi lepas ni pasang cctv. U cuba p food court dekat Sogo, tu dia... camera tercongok betul-betul mengadap cashier..

    & lagi satu...mana tau kifarah utk Linda..:)

    ReplyDelete
  71. terkejut bca entri yang nie..

    sbar ye kak linda..

    ReplyDelete
  72. die geram sangat kot sebab banyak untung hehehe

    ReplyDelete
  73. salam linda...
    acuz ni dr lumut....
    family acuz pun berniaga cm linda gak... ada restorant...
    bila sebut pasal amanah ni....
    tuhan aje yg tahu...memang bnyak giler staff yg dpt curi duit ni...
    kita niaga cash money...jd peluang nak curi ni memang besar...

    contoh...dua set nasi ayam...staff akan punch satu je...lagi satu set punya duit tu masuk poket!!!...biasa sngat jd mcm tu...
    kalo kes mcm linda ni susah sket nak handle sbb linda busy...

    kalo family acuz,NO STAFF CAN STAND AT CASHIER.
    NO AND NEVER.terpaksa buat cm tu.
    jd,walau pun kami boss...kami kena gak keje tiap hari mcm staff....sedangkan boleh je nak goyang kaki kt umah...sbb duit sentiasa masuk kan....

    tp tu lah... nak cari yang amanah...jujur...ikhlas ni satu dalam sejuta boleh jumpa zaman skang ni....

    jd sabar ler bnyak2 yer....
    insya allah....doa org yg terinaya tu di makbul ALLAH.

    yg penting kita terus beusaha tanpa putus asa.
    ikhlas mencari rezki..
    semoga rezki kita di berkati.
    amin.

    ReplyDelete
  74. assalammualaikum...akak sabar je berserah pada ALLAH yang akan membalas pada setiap perbuatan manusia...lepas nie akak kenalah selalu berhati-hati..

    ReplyDelete
  75. Salam dan Sejahtera utk Linda Onn
    (ker... Linda Off...)( aar.. guwaw jer )
    Insan/Manusia itu hidup dgn masalah.
    Masalah itulah dugaan hidup.
    Dugaan pula ujian Allah swt.
    Ujian terhadap ketakwaan iman pada Allah swt.
    Nilai yang hilang bukan ukuran.
    Ukuran perolehan di hari yang pasti (akhirat)
    Redho serta sabar tidak semudah ucapan.
    Namun begitulah kita insan yang tiada daya/upaya melainkan dia yang esa/Allah awj.
    Tabah selalu.

    ReplyDelete