Sunday, July 18, 2010

Umrah bersama Gemilang Travel (Part 3)

OK! Tiba masa untuk u all ikut Linda ke bahagian ke-3 perjalanan umrah dan ziarah Linda yang dibawakan oleh Gemilang Travel & Tours bersama SuriaFM.

Di blog Linda sebelum ni, Linda bergambar di bahagian bawah Masjidil Haram, kali ni, Linda nak tunjuk kat u all tingkat atas masjid ni. Nampak tak kat belakang tu tengah ada construction? Tak lama lagi, Makkah akan kelihatan berbeza sama sekali. Katanya ada keretapi bawah tanah... Lebih canggih..
Blog sebelum ni, Linda ada cerita pasal ziarah ke Bukit Uhud. Berdekatan bukit Uhud ada bukit panah... Linda dan jemaah lain sempat mendaki bukit panah ni..Cuaca terlalu panas. Mujur di sepanjang jalan ada orang jual air untuk basahkan tekak... Singgah jap.


Oh ya.. Linda nak share dgn u all dua gambar ni... Bila Linda amati gambar2 ni, Linda rasa macam ada seorang 'VIP' sedang di jaga oleh bodyguardnya yang ramai dan 'VIP' ni pulak tersangat sibuk sampai tengah berjalan pun masih menguruskan hal bisnesnya... hehe..

Look at this!


"Err...OK..OK..I kat Madinah ni. Nanti kita bincang pasal projek tu kat Malaysia ya"Well... That's Fifiq... talking to his father...

Air zam zam banyak khasiatnya. Kepada yang belum pernah menjejakkan kaki ke tanah haram, untuk pengetahuan anda, di sana kami 'kaya' dengan air zam zam. Di bawah ni ialah tong-tong air zam zam yang ada di masjid Nabawi, Madinah dan Masjidil Haram, Makkah.Bila balik ke Malaysia, boleh bawak balik air zam zam satu tong aje sorang... :-(

Bawah: Linda sempat merayap di kota Makkah.. beli souvenir.. :-)


Beli minyak wangi itu satu kemestian ! Paling suka minyak wangi Sultan.

OK. Sekarang ni, Linda OTW ke muzium di Makkah. Bawah: Dalam bas...


Bawah: Pintu Kaabah...


Bawah: Gambar bila kain yang menutupi Kaabah dibuka..


Bawah: Salinan asli Al Quran di era Othman Bin Affan...


Sekian sahaja cerita pengembaraan Linda ke Makkah dan Madinah yang dapat Linda kongsi dengan u'all .. Thanks for reading!
Sekali lagi ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada GEMILANG TRAVEL & TOURS yang banyak membantu jemaah di sepanjang perjalanan. Shukran!
InshaAllah, di masa akan datang, GEMILANG, SuriaFM dan Linda akan aturkan program ke luar negara lagi. So, nantikan berita ok!

4 comments:

  1. Hehe...lawak tul lah..VIP tu nmpk tul cbuk nya..tapi tangan VIP tu nape berikat..hehe..

    ReplyDelete
  2. Seronok jadi LInda Onn kan.......

    ReplyDelete
  3. Semoga hati linda di tanah suci dibawa ke tanah melayu

    ReplyDelete